05 iunie 2024

VIDEO - https://youtu.be/X8joyA_3vWQ

Construcția liniei electrice aeriene de 400 kV pe direcția Vulcanesti Chișinău avansează cu circa 50 de fundații de piloni care sunt în lucru, 30 dintre care fiind finalizate și pregătite pentru etapa de construcție a pilonilor. Întregul perimetru de lucru se extinde pe o lungime de peste 18 kilometri și cuprinde localitățile Chirsova și Congaz.

Potrivit directorului Unității Consolidate pentru Implementarea și Monitorizarea Proiectelor în domeniul Energeticii (UCIPE), Ruslan Surugiu, pentru perioada următoare se planifică extinderea lucrărilor în localitățile Dezghingea, Svetlîi și Congazcicul de Sus cu următoarele 120 de fundații.

“Totodată, la depozitul care se află în Chirsova materialele necesare pentru construcția pilonilor sunt deja importate și sunt disponibile pentru lucrările de asamblare a pilonilor. Respectiv, după etapa de construcție a fundațiilor vom începe lucrările de asamblare a pilonilor”, a completat Ruslan Surugiu.

Linia electrică aeriană Vulcanesti Chișinău va avea o lungime de 157 de kilometri. Astfel, peste 500 de stâlpi și 1500 de conductoare de kilometri de conductoare vor face o legătură strategică dintre sud și centru prin intersectarea a 8 raioane și 35 de localități. Greutatea integrală a liniei va fi similară cu cea a Turnului Eiffel - circa 10 mii de tone, iar capacitatea noii linii va fi de circa 500 MW, o putere ce ar putea asigura circa 50% din consumul de energie electrică a țării în perioada cu sarcină maximă.

Lucrările sunt parte a Proiectului de Dezvoltare a Sistemului Electroenergetic și se încadrează în măsurile urgente ale Guvernului și Ministerului Energiei, orientate spre asigurarea securității energetice. Valoarea proiectului este de 61 mln. Euro, dintre care circa 27 de mln. Euro sunt pentru construcția Liniei. Proiectul este finanțat de Asociația Internațională de Dezvoltare, grupul Băncii Mondiale.