Procedura de compensare a proprietarilor terenurilor necesare pentru construcția liniei electrice aeriene de 400kV Vulcănești-Chișinău s-a extins în 25 de localități, din numărul total de 34, sau 6 din 8 raioane ale țării. Astfel, pentru circa 84% din localitățile menționate au fost deja oferite compensații pentru exproprierea dreptului de proprietate sau a dreptului de folosință a terenului.
Mai exact, în localitățile din Cahul au fost oferite compensații pentru 97 % din terenuri, în UTA Gagauzia pentru 90%, în Taraclia pentru circa 96% din terenuri, în Cimișlia pentru 78%, în Leova pentru 71%, iar în Hîncești pentru 17% din terenuri.
Directorul Unității Consolidate pentru Implementarea și Monitorizarea Proiectelor în domeniul Energeticii (UCIPE), Ruslan Surugiu, a detaliat că rezultatele în procesul de compensare a terenurilor expropriate se datorează unei implicări active atât din partea statului, cât și a autorităților locale și societății civile, care înțeleg importanța proiectului: „Au fost desfășurate un șir de ședințe de informare în fiecare localitate în parte, suntem în contact permanent cu reprezentanții autorităților publice locale, care ne oferă tot suportul în lucrul cu proprietarii terenurilor, cu care avem o abordare individuală”.
Pentru construcția LEA, terenurile sunt expropriate permanent și temporar. Cele expropriate permanent sunt destinate construcției pilonilor și vor fi transmise în proprietatea statului, iar cele temporar vor rămâne în proprietatea persoanei, după finalizarea lucrărilor de construcție.
Conform procedurii, o propunere de expropriere, care conține suma despăgubirii, este expediată tuturor persoanelor afectate. După recepționarea propunerilor de expropriere, se completează cererea anexată la propunere, se atașează documentele confirmative și se expediază la adresa UCIPE (Chișinău, str. Alecu Russo 1, bloc A1, et. 16). După procesarea cererii, despăgubirile pot fi recepționate de către agenții economici în conturile bancare specificate și de către persoanele fizice la oficiile poștale în termen de maxim 60 de zile.
Conform prevederilor legislației naționale, lucrările de construcție a liniei electrice aeriene (LEA) 400 kV de transport al energiei electrice Vulcănești–Chișinău se desfășoară concomitent cu procedura de expropriere.
Construcția LEA este parte a Proiectului de dezvoltare a sistemului electroenergetic din Republica Moldova, implementat de Ministerul Energiei al Republicii Moldova, prin intermediul UCIPE. Proiectul este finanțat de Banca Mondială, beneficiarul fiind ÎS Moldelectrica și consumatorii de energie electrică.
VIDEO cu proprietarii terenurilor : https://www.youtube.com/watch?v=Kb8ginygFN0