14 Septembrie 2023
Administratorii din 100 de blocuri locative sunt informați despre avantajele punctelor termice individuale

Administratorii a circa 100 de blocuri locative din capitală, care vor beneficia de puncte termice individuale pentru încălzire și prepararea apei calde, sunt informați despre importanța, beneficiile și avantajele echipamentelor performante pentru locatari, gestionarii edificiilor, precum și furnizorul de energie termică.

Consultări publice în acest sens sunt desfășurate în perioada 06-20 septembrie de către Unitatea Consolidată pentru Implementarea și Monitorizarea Proiectelor în Domeniul Energeticii (UCIPE) și Termoelectrica S.A. în contextul implementării Proiectului de îmbunătățire a eficienței sistemului de alimentare centralizată cu energie termică din mun. Chișinău (PIESACET-2).

În cadrul discuțiilor, reprezentanții UCIPE și Termoelectrica S.A. au informat administratorii de blocuri despre multitudinea avantajelor de care vor putea beneficia odată cu instalarea Punctelor Termice Individuale, inclusiv despre  faptul că imobilele, care actualmente nu dispun de apă caldă menajeră, vor putea restabili sistemul de livrare a apei calde, deoarece instalațiile sunt dotate cu schimbătoare de căldură, unul pentru încălzire, iar altul pentru apă caldă.

Totodată, au explicat că punctele termice individuale asigură automatizarea proceselor cu privire la reglarea temperaturii la nivel de bloc, care se va face în mod automat, în funcție de graficul de temperatură setat pentru fiecare bloc individual și de temperatura aerului exterior, gestionarul nu mai fiind implicat în acest proces.

Reprezentanții locatarilor și-au manifest deschiderea pentru instalarea punctelor termice individuale datorită multitudinii de avantaje oferite, inclusiv datorită faptului că având puncte termice individuale, aceste clădiri vor putea fi incluse pe viitor în proiectele de modernizare a sistemului de distribuție a energiei termice, prin schimbarea sistemului intern de distribuție e energiei termice, de pe verticală, pe orizontală, cu instalarea contoarelor individuale, sistem mult mai eficient pentru consumatori și care le permite fiecărui proprietar de apartament să-și regleze singur temperatura.

Strategia pe termen lung a Ministerului Energiei și a furnizorului de energie termică din capitală Termoelectrica S.A. este instalarea punctelor termice individuale în toate edificiile conectate la sistemul centralizat de termoficare pentru îmbunătățirea calității serviciilor de termoficare, reducerea consumurilor de energie termică și eficiență energetică.

Proiectului de îmbunătățire a eficienței sistemului de alimentare centralizată cu energie termică din mun. Chișinău (PIESACET-2) este finanțat de Banca Mondială.

PIESACET2 - Lista de verificare pentru Planul de Management de mediu si social. Componenta 2 – Sectorul Buiucani

PIESACET2 - Lista de verificare pentru Planul de Management de mediu si social. Componenta 2 – Sectorul Centru

PIESACET2 - Lista de verificare pentru Planul de Management de mediu si social. Componenta 2 – Sectorul Botanica

PIESACET2 - Lista de verificare pentru Planul de Management de mediu si social. Componenta 2 – Sectorul Ciocana

PIESACET2 - Lista de verificare pentru Planul de Management de mediu si social. Componenta 2 – Sectorul Riscani

 

Enviromental and social management Plan (ESMP) Checklist for Component 2 (The Buiucani Sector)

Enviromental and social management Plan (ESMP) Checklist for Component 2 (The Centru Sector)

Enviromental and social management Plan (ESMP) Checklist for Component 2 (The Botanica Sector)

Enviromental and social management Plan (ESMP) Checklist for Component 2 (The Ciocana Sector)

Enviromental and social management Plan (ESMP) Checklist for Component 2 (The Riscani Sector)