25 Septembrie 2023
Directorul UCIPE a participat la a -VI-a ediție a Conferinței privind securitatea cibernetică în sectorul energetic

Directorul Unității consolidate pentru implementarea și monitorizarea proiectelor în domeniul energeticii (UCIPE), Ruslan Surugiu, însoțit de reprezentanți ai echipei ÎS Moldoelectrica în frunte cu directorul Sergiu Aparatu au participat la cea dea VI-a ediție a Conferinței internaționale privind securitatea cibernetică în sectorul energetic, organizată de Banca Mondială, cu suportul ENTSO-E.

Evenimentul a întrunit zeci de reprezentați ai operatorilor de transport din sectorul energetic din mai multe state, reprezentanți ai Comisiei Europene, precum și companii cu renume mondial în domeniu.

Tema discuțiilor a vizat securitatea cibernetică în sectorul energetic în special în sectorul de transport, inclusiv despre reglementările europene privind securitatea cibernetică și cele mai recente evoluții din peisajul amenințărilor în domeniul securității cibernetice a rețelelor.

În context, delegația de la Chișinău a făcut schimb de opinii și experiență cu operatorii de sisteme de transport/ sistem de distribuție vecini, precum și a participat la discuții care au vizat inițierea asistenței necesare pentru Moldelectrica pentru ca întreprinderea de stat să poată face față provocărilor din punct de vedere a securității cibernetice.

Potrivit directorului UCIPE, Ruslan Surugiu, de comun cu ÎS Moldelectrica au fost conveniți următorii pași necesari pentru realizarea acestor deziderate, astfel încât întreprinderea de stat să poată utiliza cele mai bune practici în domeniul asigurării securității cibernetice și îmbunătățirea rezilienței sectorului energetic.