03 Mai 2024

Link video: https://youtu.be/NQMETfUxy80

Lucrările de reparație în subsolurile blocurilor locative, care vor beneficia de puncte termice individuale sunt în plină desfășurare. Până la moment au fost pregătite încăperile, inclusiv cu modernizarea rețelelor termice din subsol până la punctul termic în circa 25% din locații, iar altele 10% - sunt în proces.

Potrivit directorului Unității Consolidate pentru Implementarea și Monitorizarea Proiectelor în Domeniul Energeticii (UCIPE), Ruslan Surugiu, începând cu săptămâna viitoare va începe instalarea punctelor termice: “În cadrul acestui proiect venim să îmbunătățim serviciul de încălzire centralizată, să oferim calitate și confort fiecărui locatar. Ne propunem ca în viitor să extindem această abordare în cât mai multe blocuri, pentru a depăși toate provocările și de a ne asigura că sistemul centralizat răspunde cerințelor fiecăruia dintre noi”.

De menționat că punctul termic individual este o instalație modernă, care oferă posibilitatea de reglare a temperaturii agentului termic la nivel de bloc, precum și mai multă independență în conectarea și deconectarea încălzirii.

Totodată, locatarii se vor putea bucura de:

  • setarea și reglarea temperaturii, la nivel de bloc
  • ajustarea automată a consumului de energie termică, în funcție de temperatura de aerului exterior
  • prepararea apei calde, direct la subsolul edificiului
  • distribuirea uniformă a energiei termice

Proiectul investițional este parte a celui de-al doilea Proiect de îmbunătățire a eficienței sistemului de alimentare centralizată cu energie termică (PIESACET-2), finanțat de Banca Mondială. În total de puncte termice individuale vor beneficia circa 100 de blocuri locative și 3 grădinițe din capitală. Noile instalații vor fi puse în funcțiune, începând cu toamna acestui an.