26 Septembrie 2023
Proiectul tehnic pentru construcția liniei electrice aeriene Vulcănești-Chișinău a fost aprobat

Proiectul tehnic pentru construcția Liniei Electrice Aeriene (LEA) de 400 kV Vulcănești-Chișinău a fost aprobat de Serviciul de Stat Pentru Verificarea și Expertizarea Proiectelor și Construcțiilor. Capacitatea liniei va avea o putere ce ar putea asigura până la 50% din consumul de energie electrică a țării în perioada cu sarcină maximă.

Urmare aprobării proiectului tehnic, Unitatea Consolidată pentru Implementarea și monitorizarea Proiectelor în domeniul energeticii (UCIPE), de comun cu Ministerul Energiei și consultanții contractați, conform planului de implementare a proiectului, vor iniția procedura de expropriere a terenurilor și pregătirea culoarului de lucru pentru începerea lucrărilor.

Principalele activități la capitolul respectiv sunt următoarele:

  • Identificarea proprietarilor și evaluarea terenurilor;
  • Aprobarea Hotărârii de Guvern;
  • Înaintarea ofertei de despăgubire și asigurarea plăților compensatorii;
  • Înregistrarea dreptului de proprietate a Statului asupra terenurilor necesare pentru lucrările de construcție;
  • Demararea lucrărilor de construcție.

Potrivit directorului UCIPE, Ruslan Surugiu, LEA 400 kV Vulcănești - Chișinău este un obiectiv strategic de importanță națională pentru securitatea energetică a țării.

LEA Vulcănești-Chișinău va avea în total o lungime de 158 de kilometri și va trece prin localități din 8 raioane din sudul și centrul țării, de la Vulcănești la Chișinău.

Construcția LEA este parte a Proiectul de dezvoltare a sistemului electroenergetic din Republica Moldova. Valoarea proiectului este de 61 mln. Euro și este finanțat de Banca Mondială.