Proprietarii terenurilor necesare construcției a liniei electrice aeriene Vulcănești-Chișinău din 30 de localități ale țării au fost informați despre importanța proiectului pentru oameni și pentru țară, precum și despre procedura specială de expropriere, cum ar fi: modul de completare și transmitere a cererii privind plata despăgubirilor, actele necesare pentru confirmarea dreptului de proprietate, modalitatea de stabilire a plății despăgubirilor.
Consultările publice s-au desfășurat în perioada 22.01.2024 – 09.02.2024, cu participarea reprezentanților Unității Consolidate pentru Implementarea și Monitorizarea Proiectelor în domeniul Energeticii (UCIPE), ÎS Moldelectrica, IPOT, consultantului în aspecte sociale Green Partners (România) și reprezentanți ai contractorului KEC.
De menționat că în conformitate cu Hotărârea de Guvern nr. 1037/2023, circa 900 de terenuri aflate în proprietate privată, precum și în proprietate publică a unităților administrativ-teritoriale ale raioanelor Taraclia, UTA Găgăuzia, Cahul, Leova, Cimișlia, Hâncești, Ialoveni și mun. Chișinău (comuna Băcioi) vor fi expropriate și transferate în proprietatea statului.
Evaluarea terenurilor și stabilirea cuantumului despăgubirii va fi asigurată de către evaluatori independenți prin intermediul Institutul de Proiectări pentru Organizarea Teritoriului, în conformitate cu legislația Republicii Moldova și rapoartele de evaluare. Propunerile de despăgubire urmează a fi expediate proprietarilor terenurilor în perioada următoare.
Construcția liniei electrice aeriene (LEA) 400 kV de transport al energiei electrice Vulcănești-Chișinău este parte a Proiectului de dezvoltare a sistemului electroenergetic din Republica Moldova. Valoarea proiectului, finanțat de Banca Mondială, este de 61 mln. Euro. Linia electrică va permite transportul energiei electrice din România sau alte piețe europene spre Chișinău fără a trece prin Centrala electrică moldovenească, situată în regiunea transnistreană.
Link video: https://youtu.be/8adgMWODBwA