04 Februarie 2019
S-a inițiat procesul de elaborare a unui Studiu de Sistem pentru optimizarea Sistemului de Alimentare Centralizat cu Energie Termică din  Chișinău

În perioada 28 ianuarie 2019 – 01 februarie 2019 o echipă de experți ai Băncii Mondiale a desfășurat o vizită de lucru în Chișinău, pentru a iniția procesul de elaborare a Studiului de optimizare a sistemului de alimentare centralizată cu energie termică din Chișinău și opțiunile de furnizare a combustibilului (Studiul de Sistem), cu finanțare din Programul de Asistență pentru Gestionarea Sectorului Energetic (ESMAP).

Misiunea de optimizare a SACET Chișinău a inclus ședințe și discuții cu reprezentanții Guvernului, Termoelectrica SA și UCIPE în scopul de a conveni asupra următoarelor subiecte: (i) termenul de realizare a Studiului per componente, (ii) planurile de investiție ale Termoelectrica SA, (iii) reglementarea sectorului de termoficare centralizată și (iv) alte aspecte.

Echipa Băncii Mondiale a întreprins vizite de lucru la CET-1, CET-2, Centralele Termice Sud și Vest, 6 centrale termice suburbane și principalele stații de pompare. Reprezentanții Băncii Mondiale, Termoelectrica SA și UCIPE au colaborat activ în vederea colectării datelor primare necesare pentru elaborarea modelului energetic al sistemului.

Ședința de încheiere a misiunii a fost desfășurată la data de 01 februarie 2019.
Proiectul Studiului se preconizează a fi finalizat în luna martie 2019, iar Studiul de Sistem final urmează a fi elaborat pînă cel tîrziu mijlocul lunii mai 2019.