Echipa Unității consolidate pentru implementarea și monitorizarea proiectelor în domeniul energeticii (UCIPE) s-a întrunit în ședința de lucru cu reprezentați ai Agenției Servicii Publice, Agenției Relații Funciare şi Cadastru, Institutului de Proiectări pentru Organizarea Teritoriului.
Discuțiile au vizat stabilirea prioritățile de lucru privind asigurarea executării lucrărilor premergătoare de identificare a proprietarilor bunurilor imobile (sistematizarea definitivă a proiectelor de organizare a teritoriului, corectarea erorilor comise în procesul atribuirii terenurilor în proprietate) aferente implementării procedurii de expropriere a lucrărilor de construcție a liniei electrice aeriene (LEA) de înaltă tensiune cu un singur circuit (400 kV) pe direcția Vulcănești-Chișinău (PDSE) declarate de utilitate publică de interes național în temeiul Legii nr. 120/2022.
În urma discuțiilor, părțile au stabilit:
- acțiunile ce urmează a fi întreprinse de fiecare parte implicată pentru asigurarea accesului în teren a Contractorului în termenii prestabiliți;
- identificarea în termeni restrânși a persoanelor afectate de proiect;
- măsuri ce urmează a fi întreprinse privind procedura de înregistrare provizorie, formarea și delimitarea bunurilor imobile afectate de lucrările de construcție a LEA;
În context, directorul interimar UCIPE, Ruslan Surugiu, a menționat că procedura de expropriere este pe cât de importanță, pe atât de complexă, respectiv, necesită a fi consolidate toate eforturile, astfel încât toate activitățile să fie desfășurate în termenii prestabiliți, pentru a nu admite tergiversări la începerea lucrările de construcție a LEA.
Proiectul de dezvoltare a sistemului electroenergetic din Republica Moldova este finanțat de Banca Mondială și are drept obiectiv construcția liniei electrice aeriene de înaltă tensiune pe direcția Vulcănești-Chișinău, modernizarea/extinderea a două substații electrice, precum și fortificarea sistemului de dispecerat și contorizare a energiei electrice. Beneficiarul proiectului este ÎS Moldelectrica.