08 Februarie 2024
6 oferte au fost depuse pentru elaborarea documentației de proiect pentru executarea lucrărilor de reabilitare energetică a 5 instituții medicale, cu sprijinul UE, BEI şi BERD

Deschiderea publică a ofertelor tehnice privind contractarea serviciilor de elaborare a documentației tehnice pentru executarea lucrărilor de construcție, în cadrul Proiectului Eficiența Energetică în Republica Moldova a avut loc marți, 6 februarie curent.

În cadrul licitației internaționale au fost depuse 6 oferte din partea companiilor atât din Republica Moldova, cât și din Germania.  Prin urmare, în conformitate cu procedurile de achiziție, după evaluarea ofertelor tehnice, urmează să fie deschise și ofertele financiare. Este de menționat faptul că vor fi deschise ofertele financiare doar ale ofertanților care au trecut de scorul minim al ofertelor tehnice.

Evenimentul a fost public, conform anunțului specific de achiziții publicat de Unitatea Consolidată pentru Implementarea și Monitorizarea Proiectelor în domeniul Energeticii (UCIPE) și instituțiile finanțatoare: Uniunea Europeană, Banca Europeană de Investiții (BEI), Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD), publicat la data de 11 Decembrie 2023.

Licitația respectivă cuprinde 4 loturi (5 instituții medicale), care vizează contractarea serviciilor de elaborare a documentației tehnice pentru executarea lucrărilor de reabilitare termică a clădirilor ce urmează a fi efectuate la următoarele instituții medicale:

  • Institutul de Neurologie și Neurochirurgie
  • Centrul Republican de Diagnosticare Medicală/ Institutul de Ftiziopneumologie
  • Institutul de Cardiologie
  • Spitalul Clinic de Psihiatrie

Potrivit directorului UCIPE, Ruslan Surugiu, etapa de pregătire a documentației de proiect pentru execuția lucrărilor de construcție este una pe cât de importantă, pe atât de complexă. Această etapă implică elaborarea detaliată a informațiilor tehnice, instrucțiunilor și specificațiilor necesare pentru a asigura că lucrărilor de construcție sunt efectuate corect și în conformitate cu standardele de calitate, ceea ce presupune un grad sporit de responsabilitate”.

Durata estimativă pentru elaborarea documentației tehnice pentru cele 5 instituții medicale menționate este de până la 10 luni.

Proiectul de Eficiență Energetică în Republica Moldova este unul dintre cele mai mari proiecte la nivel național cu privire la îmbunătățirea eficienței energetice a clădirilor publice, implementat până la moment. Valoarea investițiilor proiectului este de circa 76 milioane de euro.