04 Iulie 2024
Institutul de Cardiologie va fi reabilitat termic: a fost semnat contractul de proiectare a lucrărilor

Institutul de Cardiologie este una dintre cele 10 instituții medicale care va fi reabilitat termic în cadrul Proiectului Eficiența Energetică în Republica Moldova, finanțat de Uniunea Europeană, Banca Europeană de Investiții (BEI) și Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD). Contractul pentru elaborarea documentației tehnice de execuție a lucrărilor de reabilitare termică a fost semnat la data de 13 iunie 2024.

Valoarea contractului este de aproximativ 480 000 euro, iar durata de execuție a acestuia este de 11 luni și jumătate. Consorțiul de companii format din management4healths AG din Germania, Sigma Engineering S.R.L. din Moldova și CSZ Inginieurconsult GmbH@Co. KG din Germania a fost selectat în cadrul unei proceduri de licitații și va fi responsabil de elaborarea documentației tehnice de execuție a lucrărilor de reabilitare termică, și de supraveghere de autor a lucrărilor de construcții, care vor fi executate ulterior, în conformitate cu proiectul elaborat. 


Principalele măsuri de eficiență energetică de care vor beneficia cele două clădiri ale instituției, cu o suprafață totală de circa 18 000 de m2 sunt:
•    Izolarea termică a pereților exteriori
•    Înlocuirea ferestrelor și ușilor exterioare
•    Izolarea termică și renovarea acoperișurilor
•    Renovarea sistemelor de ventilare cu recuperarea căldurii
•    Renovarea sistemelor interioare de încălzire
•    Instalarea sistemului de iluminat tip LED
•    Instalarea sistemelor fotovoltaice
•    Implementarea sistemelor de management energetic (SME)

Secretarul de stat al Ministerului Energiei, Carolina Novac, a menționat că asigurarea eficienței energetice în clădiri este una dintre prioritățile de bază ale Ministerului Energiei, precum și a doua prioritate din cele 20 ale Guvernului Republicii Moldova: “Ne propunem să reducem cu până la 50% consumul de energie termică în aceste spitale, precum și până la 20% din consumul de energie electrică. Ori, este un lucru bine știut că aceste instituții medicale au un consum semnificativ mai mare comparativ cu alte instituții publice”.

Directorul Institutului de Cardiologie, Vitalie Moscalu, a adăugat că instituția are cheltuieli mari pentru a asigura clădirile cu necesarul de energie, iar aceste cheltuieli se simt și mai mult în ultimii ani: “Văzând rezultatele posibile ale acestui proiect cred că vom avea o economie palpabilă și resursele economice vor putea fi în folosul pacientului aplicate mai mult”.


“Clădirea este din 1991 dată în exploatare, dar clădirea Dispensarului este și mai veche este din anii 80. Sunt construite după standardele Uniunii Sovietice. Pereții exteriori nu sunt izolați termic. Ventilarea este doar în sălile specializate modern, restul este la nivelul anilor 80, la fel și rețelele electrice, sistemul de încălzire. Sunt, într-adevăr, lucrări critice”, a completat șeful de direcție infrastructură și dezvoltare a Institutului, Gheorghe Margineanu.


Valoarea investițiilor proiectului este de circa 76 milioane de euro și este finanțat de Uniunea Europeană, Banca Europeană de Investiții (BEI) și Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD).
 

VIDEO - https://www.youtube.com/watch?v=r-alYCeIywU