Circa 100 de fundații, sau 20% din numărul total necesar pentru pilonii Liniei Electrice Aeriene (LEA) Vulcănești-Chișinău sunt în lucru, 80 dintre care au fost finalizate. Șantierul lucrărilor s-a extins pe mai multe segmente cu lungimea cumulativă de peste 30 de km, sau cu aproximativ 20% din lungimea LEA.
Totodată, peste 70% din proprietarii sau arendașii terenurilor unde au fost desfășurate lucrările au primit despăgubirile pentru exproprierea temporară sau permanentă a terenurilor.
Potrivit directorului Unității Consolidate pentru Implementarea și Monitorizarea Proiectelor în Domeniul Energeticii (UCIPE), Ruslan Surugiu, împreună cu contractorul a fost stabilit un plan exact de lucru, astfel încât lucrările să fie realizate în termenii stabiliți.
“Fiind direct responsabili de procedura de expropriere, echipa UCIPE depune efort pentru a ajunge la fiecare persoană pentru a explica care este procedura în ceea ce privește exproprierea, cum se fac evaluările în ceea ce privește compensațiile, cât și care sunt beneficiile atât pentru ei, cât și pentru țară în general” a completat Ruslan Surugiu.
LEA Vulcănești-Chișinău va avea o lungime de 157 de kilometri. Astfel, peste 500 de piloni și 1500 de kilometri de conductoare vor face o legătură strategică dintre sud și centru prin intersectarea a 8 raioane și 35 de localități. În funcție de regimul sistemului electroenergetic, linia va putea asigura tranzitul unui flux de până la 630 MVA de putere, ceea ce ar putea satisface necesitatea a 50% din consumul de energie în perioada de consum maxim.
Construcția liniei electrice aeriene este parte a Proiectului de Dezvoltare a Sistemului Electroenergetic. Valoarea proiectului este de 61 mln. Euro, dintre care circa 27 de mln. Euro sunt pentru construcția Liniei. Proiectul este finanțat de Banca Mondială.
Beneficiarul proiectului este ÎS Moldelectrica și consumatorii de energie electrică.
Link video - https://youtu.be/5u0unAEU0CY