Reprezentanții mai multor companii din domeniul energetic din circa 10 țări, inclusiv producători de motoare cu ardere internă pentru centrale electrice au făcut cunoștință cu infrastructura Termoelectrica S.A., care urmează a fi modernizată în cadrul pachetul investițional privind construcția a două centrale electrice cu termoficare (CET-uri) performante cu o putere electrică totală de circa 55 MW (sau mai mare) și termică de cel puțin 43 Gcal/h.
Pachetul investițional respectiv este în proces de licitație internațională și parte a celui de-al doilea Proiect de îmbunătățire a eficienței sistemului de alimentare centralizată cu energie termică (PIESACET-2), finanțat de Banca Mondială, beneficiarul fiind Termoelectrica S.A..
Scopul evenimentul a fost familiarizarea potențialilor ofertanți cu cerințele caietului de sarcini, infrastructura energetică a întreprinderii și procedura de licitație. Evenimentul a întrunit vizite în teritoriu și ședințe de lucru atât în format online, cât și cu prezență fizică. Prin urmare, cei prezenți au avut ocazia să acorde întrebări și să primească clarificări, atât din partea Unității Consolidate pentru Implementarea și Monitorizarea Proiectelor în domeniul Energeticii (UCIPE), Termoelectrica S.A, cât și de la consultanții care oferă suport implementatorului în procesul de licitație.
Potrivit directorului UCIPE, Ruslan Surugiu, pachetul investițional respectiv este foarte necesar atât pentru Termoelectrica S.A., cât și pentru asigurarea securității energetice a țării, deoarece întreprinderea este una dintre cele mai importanți producători de energie termică și electrică din țară: „Contăm pe un interes sporit din partea companiilor cu experiență și expertiză internațională în astfel de instalații, bazate pe tehnologii moderne și flexibile de cogenerare de înaltă eficiență, pentru a asigura beneficiarul proiectului - Termoelectrica S.A. cu cele mai bune soluții tehnologice pentru eficiență energetică și operațională”
Totodată, directorul general Termoelectrica S.A., Iurie Razlovan, a menționat necesitatea stringentă a întreprinderii de modernizare a infrastructurii, cât și pentru îmbunătățirea calității serviciilor de termoficare: „Indiferent de eforturile care le depunem pentru menținerea și asigurarea mentenanței infrastructurii noastre energetice, totuși, vechimea instalațiilor, își spune cuvântul. Ne dorim echipamente de cea mai nouă generație, care vor avea capacitatea de a furniza energie termică și electrică, la cel mai înalt randament posibil. Conform caietului de sarcini, noile centrale vor funcționa eficient pe întreg parcursul anului, livrând energia electrică și termică în sistemul electroenergetic național și, respectiv, în sistemul centralizat de termoficare din Chișinău”.
Pachetul investițional pentru “Instalarea unor centrale de cogenerare de înaltă eficiență pe bază de motoare pe gaze la CT Vest și CET Sursa 3, și instalarea unor transformatoare electrice și instalații de distribuție (proiectare, furnizare, instalare)” este în proces de licitație internațională. Termenul limită pentru depunerea ofertelor este 21 ianuarie 2025. Invitația de participare la licitație (cererea de oferte) poate fi găsită aici: https://mepiu.md/rom/request-for-bids-plant-design-supply-and-installation-two-envelope-bidding-process-without-prequalification-1